Czekoladowy, cukrowy czy może z ciasta biszkoptowego? Baranek to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy i podczas Świąt gości w naszych domach – w koszyczku wielkanocnym i na świątecznym stole. Gotowe baranki można kupić w cukierniach i piekarniach, ale świąteczne wypieki mają swój magiczny urok wtedy, gdy przygotowujemy je samodzielnie.

Figurkę wielkanocnego baranka można przyrządzić na wiele sposobów. Podczas gdy w sklepach do wyboru mamy przede wszystkim cukrowe i czekoladowe baranki, w domowym zaciszu warto spróbować upiec ciasto w oryginalnym kształcie baranka – na taką słodkość jest czas tylko raz w roku! Warto wykorzystać ten wyjątkowy moment i upiec baranka według receptury Diamant z wykorzystaniem trzech różnych rodzajów cukru – Cukru Drobnego, Cukru Pudru oraz Grubej Rafinady. Tak oryginalne i pięknie prezentujący się baranek będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu!

Wielkanocny Baranek

Składniki:
• ½ cytryny
• 75 g masła lub margaryny
• 100 g DIAMANT Cukier Drobny
• Opakowanie cukru waniliowego
• 2 jajka
• 100 g mąki
• 25 g mąki ziemniaczanej
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• 125 g DIAMANT Cukier Puder
• 2 łyżki wody
• Szczypta soli
• Do posypania DIAMANT Cukier Gruba Rafinada

Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć, wysuszyć, zetrzeć skórkę. Masło utrzeć z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Ciasto włożyć do natłuszczonej formy w kształcie baranka. Piec w temperaturze 200 stopni przez 35-45 minut. Po upieczeniu zostawić baranka w foremce na 5 min., a następnie wyjąć z formy. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować polewę. Posmarować ostygnięte ciasto i posypać cukrem Gruba Rafinada.

 mat. prasowe