Czy polska restauracja zdobędzie restauracyjnego „Oscara”?

Warszawska restauracja Elixir by Dom Wódki jako jedyna restauracja z Polski została nominowana do prestiżowej nagrody World Restaurant Awards 2019, uważanej za restauracyjne Oscary. To pierwszy w historii naszego kraju przypadek, gdy rodzimy koncept gastronomiczny został wyróżniony w najwyższej rangi międzynarodowym konkursie. Wśród nominowanych znalazły się topowe restauracje z kilkudziesięciu krajów na 5 kontynentach.

 

 

Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 18 lutego w Paryżu. W gronie nominowanych do World Restaurant Awards 2019 znalazły się zarówno młode wiekiem restauracje, które tak jak Elixir przełamują stereotypy i kreują nowe trendy, a także wielokrotnie nagradzane gwiazdy światowej sceny restauracyjnej jak francuskie Paul Bocuse i Alain Ducasse at Hotel Plaza Athénée, duńskie Noma i Geranium, hiszpańskie Celler de Can Roca i DiverXo czy amerykańskie Eleven Madison Park i Peter Luger Steak House.

 

To dobry znak, że polska kuchnia została dostrzeżona na kulinarnych salonach wśród gastronomicznych elit.

Restauracja Elixir powstała w 2015 r. przy Pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz koktajl bar The Roots. Specjalizuje się w nowatorskiej interpretacji kuchni polskiej i łączeniu jej z wysokoprocentowymi alkoholami. Elixir jest pierwszą restauracją na świecie, która stworzyła kartę menu w oparciu o zasady food&vodka pairing. Na swoim koncie posiada szereg prestiżowych wyróżnień, m.in. Michelin i Gault&Millau. W 2016 roku wybrana przez dziennikarzy BBC za jeden z symboli nowoczesnego, światowego wizerunku Warszawy, a w 2018 r. uhonorowana godłem Teraz Polska.

#worldrestaurantawards
https://restaurantawards.world/

mat. prasowe