Wielkanoc to czas radości, wiosennego optymizmu i wyjątkowych spotkań w rodzinnym gronie. Podczas uroczystych chwil chcemy, by na stole gościły najlepsze produkty – świeżo tarty chrzan, kiełbasa z lokalnej wędzarni, czy jajka od kur z wolnego wybiegu. Obok wyśmienitych klasyków, na wielkanocne ucztowanie warto przygotować także kreatywne dania i przekąski. Wszystkie propozycje będą smakować wyjątkowo, jeśli zadbamy o najlepszej jakości, naturalne składniki. W tym roku Almette inspiruje do odkrywania świątecznego menu na nowo!

Naturalny serek Almette jest doskonałą inspiracją do przyrządzenia wielu świątecznych potraw. W połączeniu z kawiorem i ziołami sprawi, że jajka na stole staną się wykwintną przystawką. Aromatyczna i kolorowa rolada szpinakowa z łososiem i serkiem Almette z chrzanem przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. Z kolei świąteczne grzanki z Almette, wędzonym pstrągiem, granatem i ziołami, będą niezwykle kreatywną propozycją podczas uroczystego śniadania. Tak zaskakującego menu chyba nikt się nie spodziewa… i o to właśnie chodzi! Święta są bowiem czasem uśmiechu, radości i wielu wspaniałych inspiracji. A smak inspiracji kulinarnych Almette na pewno będzie niezapomniany!

Przepisy poleca Asia Matyjek, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

ROLADA SZPINAKOWA Z ALMETTE I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:
• 200 g szpinaku mrożonego
• 2 serki Almette z chrzanem
• 3 jajka
• sól
• pieprz
• ząbek czosnku
• gałka muszkatołowa
• 2 łyżki mąki pszennej
• 200 g łososia wędzonego
• sok z cytryny
• sezam
• papier do pieczenia
• folia spożywcza (zawinięcie rolady w folię spożywczą pomoże nadać idealny kształt)

Przygotowanie:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Na patelni przesmażamy rozmrożony i odcedzony na sitku szpinak wraz z przyprawami (czosnek, gałka, sól, pieprz). Kiedy szpinak odparuje, dodajemy żółtka, mieszamy, wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli). Ubite na sztywno białka dodajemy do przestudzonej masy szpinakowej. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy na papierze (formujemy prostokąt lub dowolny kształt). Masę pieczemy 20 minut w 200 stopniach, studzimy. Serek Almette przekładamy do miski. Napowietrzamy go łyżką – szybko mieszamy aż konsystencja będzie łatwa do rozprowadzenia na cieście ze szpinaku. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy serek Almette. Na serku układamy wędzonego łososia, skrapiamy go cytryną, posypujemy go sezamem.
Całość zwijamy w rulon, zawijamy w folię przeźroczystą i chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.

JAJKA Z SERKIEM CHRZANOWYM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
• 4 jajka
• 1 serek Almette z chrzanem
• 2 plastry wędzonego łososia
• 4 łyżeczki kawioru
• zioła do przybrania
• sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo, studzimy je. Kroimy jajka wzdłuż na pół. Serek Almette przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtka z jajek, mieszamy całość. Połówki jajek napełniamy farszem. Dodajemy łososia i kawior. Całość ozdabiamy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.

ŚWIĄTECZNE GRZANKI Z ALMETTE, WĘDZONYM PSTRĄGIEM, GRANATEM I ZIOŁAMI

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

• 6 kromek ciemnego pieczywa
• 2 serki Almette z ziołami
• oliwa z oliwek
• ząbek czosnku
• 100 g wędzonego pstrąga
• ziarna granatu
• zioła
• sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Na patelni, na oliwie z czosnkiem przez chwilę rumienimy chleb. Odsączamy go na ręczniku papierowym. Każdą kromkę solidnie smarujemy serkiem Almette. Na serku układamy rybę. Dodajemy ziarna granatu i zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Smacznego!

 

mat. prasowe