Z okazji 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią
oraz wejścia w życie porozumienia o partnerstwie gospodarczym między Japonią a UE

Japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołóstwa zorganizowało seminarium, na którym można było nauczyć się podstaw przyciągającej dużo uwagi w Europie smacznej kuchni japońskiej z wykorzystaniem żywności japońskiej oraz przyjecie, którego celem było stworzenie jeszcze lepszych relacji poprzez interakcje między Polską i Japonią oraz uzyskanie podpowiedzi nt. tworzenia nowych potraw. W tym roku przypada setna rocznica nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią, dodatkowo Japonia i UE ratyfikowały EPA (Porozumienie o Partnerstwie Gospodarczym) i weszło ono w życie. Seminarium oraz przyjecie zostały zorganizowane, ponieważ japońskie produkty spożywcze, na które cła zostały zniesione, takie jak produkty morskie oraz przetwory, przyprawy i inne produkty cieszą się dużym zainteresowaniem.

„Seminarium dot. Kultury Kuchni Japońskiej oraz potraw japońskich z wykorzystaniem produktów japońskich, na które cło zostało zniesione w wyniku EPA” zostało przeprowadzone dla 50. przedstawicieli lokalnych przedsiębiorstw spożywczych oraz mediów. Ambasador Dobrej Woli i Kuchni Japońskiej Pan Ogawa Hirotoshi był wykładowcą i przeprowadził lekcję nt. „Sosu sojowego i pasty miso, przyprawy mirin, słodu ryżowego, sake oraz innych fermentowanych produktów spożywczych” czy „Sposoby użycia sosu teriyaki” oraz przygotował na spróbowanie Seriolę (Seriola quinqueradiata) w sosie teriyaki. Po zakończeniu seminarium uczestnicy otoczyli wykładowcę i zadali dużo pytań – semianrium spotkało się z dużym zainteresowaniem.

Na „Przyjęciu z okazji 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią
oraz wejścia w życie porozumienia EPA między Japonią a UE” pojawiło się ok. 150 osób – oprócz przedstawicieli warszawskich restauracji i sklepów detalicznych pojawili się przedstawiciele firm spożywczych i logistycznych mających duży wpływ na biznes spożywczy, oraz przedstawiciele sektora polityczno-finansowego o dużej sile medialnej. Sports betting on bilbet in India. Dwóch kucharzy reprezentujących Japonię i Polskę przygotowało 7 potraw japońskich oraz 4 potrawy europejskie z użyciem japońskich produktów spożywczych, dla których zostanie zniesione cło: japońskiej wołowiny, serioli, muszli św. Jakuba (przegrzebek), yuzu czy sosu sojowego. Kucharze przygotowali również desery z użyciem proszku z zielonej herbaty, oraz sake – spotkało się to z taką popularnością, że przed ich stanowiskiem wytworzyła się długa kolejka.

Informacje ogólne o seminarium:
Seminarium dot. Kultury Kuchni Japońskiej oraz Potraw Japońskich z wykorzystaniem produktów japońskich, których cło zostanie zniesione przez EPA
~Seminarium dot. przygotowania pysznego TERIYAKI~
06-03-2019 (Środa) 15:00-16:30 (przyjmowanie gości od 14:30)
Hotel Regent Warszawa – Q club
Seminarium o podstawach smacznej kuchni japońskiej z wykorzystaniem japońskich produktów morskich (Seriola), na które cło zostało zniesione, poczęstunek – Potrawy japońskie, kultura kuchni japońskiej, charakterystyka noży japońskich, japońskie produkty fermentowane, przygotowanie i wykorzystanie sosu teriyaki
Ambasador Dobrej Woli Kuchni Japońskiej i Przyjaźni oraz Kierownik Międzynarodowego Stowarzyszenia Umiejętności Sushi – Hirotoshi Ogawa

Informacje ogólne o przyjęciu
Przyjęciu z okazji 100-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Japonią oraz wejścia w życie porozumienia EPA między Japonią a UE
06-03-2019 (Środa) 19:00-21:00 (przyjmowanie gości od 18:00)
Hotel Regent Warszawa – Regency Ballroom
Gośćmi byli zarówno Polacy jak Japończycy, związani zawodowo z sektorem spożywczym, a celem przyjęcia było przedstawienie japońskich produktów spożywczych, na które cło zostało zniesione, oraz przedstawienie ich cech wyróżniających. Celem seminarium było budowanie jeszcze lepszych kontaktów między Polską i Japonią oraz uzyskanie wskazówek w sprawie tworzenia nowych potraw. Dwóch kucharzy reprezentujących Polskę oraz Japonię nadzorowało przygotowane potrawy.
◎Nadzorca potraw japońskich: Ambasador Kuchni Japońskiej i Przyjaźni – Hirotoshi Ogawa
◎Nadzorca potraw polskich: Kucharz reprezentujący Polskę – Rafał Hreczaniuk

*Przywitanie Tsukasa Kawada, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Japonii w Polsce, Ambasada Japonii w Warszawie
*Przywitanie przez gospodarza wydarzenia (gospodarz przyjęcia)
Yoshimasa Makanae, Japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołóstwa, Biuro Przemysłu Produkcji Żywności, Asystent Kierownika Działu Rozwoju Rynku
*Toast Poseł Paweł Pudłowski, wiceprzewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Polsko-Japońskiej Współpracy Gospodarczej
*Przyjęcie
*Przedstawienie japońskich produktów żywnościowych, na które cło zostało zniesione lub obniżone poprzez wejście w życie porozumienia EPA między Japonią a UE oraz omówienie potraw
[Szef kuchni nadzorujący potrawy japońskie] Ambasador Kuchni Japońskiej i Przyjaźni oraz Kierownik Międzynarodowego Stowarzyszenia Umiejętności Sushi – Hirotoshi Ogawa
[Szef kuchni nadzorujący potrawy eurpejskie] Szef kuchni restauracji Dyletanci – Rafał Hreczaniuk
*Ceremonia certyfikacji „Japanese Food Supporter” (restauracji i sklepów wspierających japońskie produkty spożywcze) w Polsce.

mat. prasowe