Na rynku mamy dziesiątki różnych makaronów, dlatego trzeba dokładnie wiedzieć, które z nich są wartościowe pod kątem odżywczym, ale również sensorycznym. Bardzo cenne są makarony ciemne, z mąki razowej, gdyż dostarczają w największych ilościach wymienionych wcześniej składników odżywczych i balastowych. Dla uzyskania jeszcze większej wartości odżywczej naszej diety, warte polecenia są makarony na bazie jaj przepiórczych, zamiast kurzych. Dostarczają one większych ilości niacyny, witaminy B1 i B2, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz witaminy oraz co najważniejsze – nie zawierają szkodliwego cholesterolu.
Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób uczulonych na któryś ze składników jaja kurzego. Takim makaronem na rynku w Polsce jest produkt marki Arc-Pol. Makaron krajanka z jaj przepiórczych został wyprodukowany z 12 jaj na każdy kilogram maki. Opakowanie zawiera 250 gram produktu, makaron jest szybki w przygotowaniu, gdyż gotujemy go ok. 4-5 minut. Każdorazowo na opakowaniu producent umieszcza tabelę z pełną informacją żywieniową dla konsumenta ( kalorie, tłuszcze, węglowodany, białka itp.)
Dodatkowym atutem jest to, że do jego produkcji używa się mieszanki pszenicy zwyczajnej oraz pszenicy durum. Mąka z pszenicy durum (czyli semolina) jest bogatsza w składniki odżywcze od mąki zwyczajnej i ma dodatkowe atuty technologiczne i sensoryczne: nie skleja się podczas gotowania i ma wyjątkowy smak. Dla pięknego koloru do makaronu dodano przyprawy kurkumy, która nadaje złocistego koloru produktowi.
Pasta i basta
Makarony są doskonałym, niedrogim, smacznym i uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Jeżeli chcemy, aby nasza kuchnia była zdrowa i wszechstronna, nie zapominajmy o spożywaniu makaronów pod różną postacią (pasty, sałatki, czy dodatku do zup). Odpowiednio dobrane i wkomponowane do codziennego menu pozwolą zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę.
Węglowodany złożone (a takie występują m.in. w makaronach) są ważne w diecie. Energia z nich pochodząca powinna stanowić podstawę (45-75%) diety zarówno osoby odchudzającej się, jak i osoby bez problemów z nadmierną masą ciała. Mitem jest, że muszą je ograniczać chorzy na cukrzycę. Osoby te również powinny spożywać takie ilości węglowodanów, ale muszą uważać na to, aby produkty je zawierające, jak ryż, makaron, ziemniaki nie były nadmiernie rozgotowane, gdyż zwiększa się wówczas ich indeks glikemiczny, czyli wchłanianie węglowodanów do krwioobiegu następuje szybciej.
Sposób ich przygotowania aldente, w zasadzie możliwe jedynie dla makaronów z pszenicy durum lub mieszanek pszenic durum i zwyczajnej, jest korzystniejsze również dla osób nie mających problemów z gospodarką węglowodanową.
Cena w sklepie:
Makaron krajanka z jaj przepiórczych ARC –POL (250 gram): 2,50 zł
Produkt do nabycia w handlu tradycyjnym, jak i nowoczesnym na terenie całego kraju.
mat. prasowe