DIETA KETO DLA KOBIET

Chociaż w kwestii diet jesteśmy ekspertkami, znalezienie tej najlepszej dla nas nie zawsze jest proste. Dlaczego? Ponieważ od żywieniowych zasad i reguł silniejsze bywają kaprysy kobiecych hormonów. To z ich powodu jednego dnia budzimy się piękne i możemy przenosić góry, a kolejnego wolimy ukryć się przed całym światem. To one także sprawiają, że podjadamy i wbrew rozsądkowi wybieramy to, co nam nie służy.Lata poważnych badań i doświadczenia tysięcy kobiet pokazały, że gdy inne diety zawodzą, naszym sojusznikiem może być dieta ketogeniczna. Sumiennie stosowana, przynosi oczekiwane rezultaty: chudniemy, czujemy się lepiej, bo… lepiej pracuje nasz układ hormonalny. To oznacza, że pozbywamy się wielu dolegliwości i zaburzeń, m.in. migren, wahań nastroju, insulinooporności. Jesteśmy spokojniejsze, bardziej pogodne, więc mniej zagrożone nadciśnieniem i nadwrażliwością jelit. Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz swój metabolizm i poznasz wpływ posiłków keto na swój organizm. To kobieca wersja diety KETO, dlatego posiłki, choć zawierają dużo tłuszczów, swoją urodą i zapachem cieszą zmysły.

J.Zielewska, „Dieta Keto dla kobiet”, Wyd. RASP, cena 24,99 zł

POST PRZERYWANY

Przybywa badań, które mówią o korzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z ulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia „na okrągło” i raczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem – to post przerywany także może okazać się pomocny. Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni – tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.

 J.Zielewska, „Post przerywany. 28 dni na talerzu”, Wyd. RASP, cena 24,99 zł

Joanna Zielewska: Dziennikarka związana z prasą kobiecą i autorka wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. Choroba Hashimoto, Dieta DASH na nadciśnienie, a także bestsellerowych serii „Do pudełka” i „28 dni na talerzu”. Dietetyczka i psychodietetyczka z doświadczeniem w diet coachingu oraz odżywianiu w chorobie. Prowadzi warsztaty edukacyjne dla osób ze schorzeniami dietozależnymi, a także indywidualne terapie dla seniorów oraz dzieci z nadwagą. Entuzjastka i propagatorka medycyny kulinarnej.