Wielkanoc tuż tuż! Pewnie lada moment wpadniemy w wir przedświątecznych przygotowań, a co za tym idzie, układania świątecznego menu. Macie ochotę miło zaskoczyć gości podczas tegorocznej uczty? Mamy na to sposób! Razem z marką Mosso prezentujemy nasz przepis na udane Święta.
Jajka w koszyczku
Podczas Świąt Wielkanocnych nikogo nie dziwią, ale co gdyby wraz z koszyczkiem wylądowały na naszym talerzu, a koszyczek nie był z wikliny, a z ciasta filo?
Na przygotowanie sałatki jajecznej w cieście potrzebujemy około pół godziny. Ciasto rozkładamy na desce do krojenia i wycinamy z niego kilkunastocentymetrowe kwadraty. Każdy z nich smarujemy masłem, a następnie składamy po cztery płaty jeden na drugim, zwracając uwagę na to, aby nie stykały się rogami. Aby w ten sposób przygotowane ciasto nabrało formy przypominającej koszyk, nakładamy je na kubek bądź inne, żaroodporne naczynie o podobnym kształcie odwrócone do góry dnem i lekko dociskamy, aby uzyskać upragniony kształt. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ciasto do momentu, kiedy się zarumieni. Po wystudzeniu zdejmujemy z formy gotowe, jadalne koszyczki wielkanocne.
Koszyk już gotowy, a zatem pozostało nam już tylko go wypełnić. Możliwości jest wiele. My proponujemy sałatkę, na którą składają się ugotowane jajka pokrojone w kostkę, szynka, szczypiorek i kukurydza. Dopełnieniem całości będzie Majonez Napoleoński Mosso o gęstej, kremowej konsystencji i delikatnym smaku.
Materiały prasowe Mosso
Beszamelowy zawrót głowy
Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! Jedyne co możemy zrobić, to zaserwować ją w nowej, mniej oczywistej formie, na przykład pod postacią zapiekanki.
Podstawą wszystkich zapiekanek jest sos. Zdradzamy nasz przepis na kompozycję składników, które pomogą Ci wydobyć niezapomniany smak. Zaczynamy od masła. Po rozpuszczeniu go w rondelku, dodajemy mąkę, którą chwilę podsmażamy, następnie wlewamy zimne mleko i całość doprowadzamy do wrzenia. Dla smaku dodajemy sos sojowy, sól pieprz, gałkę muszkatołową oraz niezawodny, nadający ostrości Chrzan Delikatesowy Mosso. Tak przyrządzonym sosem zalewamy żaroodporne naczynie, w którym wcześniej ułożyliśmy białą kiełbasę(np. z cukinią) pokrojoną w plastry. Zapiekamy w piekarniku i w niespełna godzinę nasze danie jest gotowe do podania.
Przystawek nigdy za wiele!
W te Święta postaw na oryginalne potrawy, atrakcyjne nie tylko wizualnie, ale również pod względem kompozycji smakowych. Doskonale sprawdzą się tu naleśnikowe rollsy ze szpinakiem i Sosem Tatarskim Mosso. Jak je przyrządzić? Nic trudnego! Całość nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Zacznijmy od podstawy, czyli od buraków i łososia. Buraki zapiekamy w piekarniku, a następnie kroimy w plastry. Łososia doprawionego wcześniej solą i pieprzem podsmażamy na złoty kolor, po czym zalewamy wodą
i przez chwilę dusimy pod przykryciem.
Następnie możemy przejść do smażenia naleśników – aby uzyskały niecodzienny wygląd, a przede wszystkim smak, do ciasta dodajemy posiekany szpinak, a następnie smażymy. Przygotowane w ten sposób naleśniki smarujemy obficie Sosem Tatarskim Mosso. Nakładamy nadzienie, rolujemy ciasto i powstałe rolki tniemy na kilkucentymetrowe kawałki. Dla dekoracji, na każdy rolls nakładamy Sos Tatarski Mosso. Pojedyncze rollsy umieszczamy na plastrze buraka i posypujemy kiełkami.
Materiały prasowe Mosso
Pozostaje już tylko zasiąść przy stole i delektować się świątecznymi smakołykami!
Szczegóły dotyczące przepisów oraz wykorzystanych produktów znajdziesz na stronie www.mosso.pl.
Przydatne produkty –
1. Mosso Majonez Napoleoński
Wytwarzany na bazie oleju własnej produkcji, wyłącznie z pierwszego tłoczenia. Idealna kompozycja składników sprawia, że charakteryzuje się on gęstą, kremową konsystencją i delikatnym smakiem, przez co wydobywa z potraw to, co najlepsze. Stanowi idealny dodatek do sałatek, jajek i wędlin. Sprawdzi się również przy dekoracji potraw.
Więcej na www.Mosso.pl
Cena. ok. 3,99 zł
2. Mosso Chrzan Delikatesowy
Chrzan, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Doceniany przez konsumentów za wyrazisty i ostry smak. Doskonały do potraw mięsnych i wędlin.
Więcej na www.Mosso.pl
Cena. ok. 2,90 zł
3. Mosso Sos Tatarski
Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych pieczarek i ogórków. Idealna kompozycja składników najwyższej jakości sprawia, że doskonale podkreśla i wydobywa smak potraw. Szczególnie polecany do jajek, wędlin oraz zimnych mięs.
Więcej na www.Mosso.pl
Cena. ok. 4,49 zł
mat. prasowe