Święta to nie tylko niezwykły czas, na który czekamy przez cały rok, ale także idealny moment, by zaskoczyć bliskich przepysznymi wypiekami. Przygotowywanie świątecznych ciast i deserów to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, ale też doskonała zabawa zarówno dla najmłodszych jak i tych starszych. Zainspiruj się naszymi przepisami na same pyszności i przekonaj się, które produkty marki Electrolux sprawdzą się wyśmienicie podczas wszystkich kulinarnych zmagań i eksperymentów. Kiedy odkryjesz, jak idealne może być tworzenie dań z pomocą Blendera Explore 7 i robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200 – gwarantujemy, że staną się Twoimi towarzyszami w kuchni na długie lata.
Świąteczny pomocnik
Wyjątkową świąteczną atmosferę bez wątpienia tworzy unoszący się w całym domu zapach pieczonych ciast. Przyrządź je w te święta razem z bliskimi – bo czy jest coś lepszego od wspólnego pieczenia i radości z zajadania się słodkimi wypiekami? Jeśli chcemy przygotować wszystko bez stresu i zaoszczędzić cenny czas, skorzystajmy z pomocy urządzeń, które umożliwią przygotowanie świątecznych wypieków za pomocą jednego naciśnięcia przycisku. Taki jest właśnie Blender Explore 7 od marki Electrolux, który powstał z myślą o współczesnym stylu życia. Jego nowoczesny design to nie wszystko – blender nie tylko idealnie zmieli orzechy, które dodamy do ciasta, ale także przygotuje zdrowe i pyszne koktajle lub zupę krem, którą podamy bliskim na świąteczny stół. Szerokie zastosowanie pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw, ciast i deserów z gwarancją zachowania ich walorów smakowych i wartości odżywczych. Wysoka funkcjonalność w połączeniu z wyjątkowym wzornictwem to elementy, które czynią Explore 7 urządzeniem doskonałym i niezbędnym w przedświątecznych zadaniach w kuchni. Specjalne programy dostosowane do przepisów pozwalają na uzyskanie znacznie lepszych rezultatów niż przy pracy z jedną prędkością. Można je wybierać odpowiednio do przyrządzanych dań. Gwarantujemy, że to, co przygotujesz z pomocą urządzeń Electrolux będzie pyszne i zachwyci wszystkich gości zebranych przy wielkanocnym stole!
Asystent dla każdego
Chcesz poznać jeszcze jednego pomocnika, który idealnie sprawdzi się podczas kulinarnych zmagań? Przedstawiamy robota kuchennego Kitchen Assistent EKM4200. Dzięki jego całkowicie metalowej konstrukcji i silnikowi o mocy 1000W możemy powierzyć mu szereg nawet najbardziej wymagających zadań. Zaoszczędzimy przy tym dużo cennego czasu, który możemy wykorzystać na radosne aktywności z bliskimi. Dodatkowe akcesoria, które wyróżniają ten produkt sprawią, że robot kuchenny będzie bardzo pomocny zarówno przy przygotowywaniu ciast, jak i dań głównych. Innowacyjna technologia i wyjątkowe wzornictwo dostosowane do współczesnego stylu życia sprawiają, że urządzenia Electrolux stają się obowiązkowym elementem każdej nowoczesnej kuchni.
Inspiracje dla każdego łasucha i nie tylko
Poznaj nasze pomysły na pyszne świąteczne słodkości, których smak zaskoczy podniebienia i zachwyci gości. Rozkoszuj się nimi wraz z najbliższymi, a te święta będą naprawdę słodkie!
Tarta cytrynowa? Jesteśmy na tak!
Wyrazisty cytrynowy smak i złocista chrupkość – zainspiruj się naszym przepisem na przepyszną tartę cytrynową. Gwarantujemy, że to ciasto zawsze poprawia humor!
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm
• Ciasto patè sucree
• 50 g cukru pudru, 130 g masła, 180 g mąki, 10 g wody
Krem
• 25 g mąki, 170 g cukru, 100 g soku z cytryny, dwa jajka, jedno żółtko, 1 g soli, starta skórka z 1 cytryny
Beza
• Dwa białka, 100 g cukru, 35 g wody
Sposób przygotowania:
1) Przygotuj ciasto patè sucrée – używając urządzenia Electrolux Assistent, wymieszaj mąkę, cukier puder i masło do konsystencji przypominającej tartą bułkę. Dodaj wodę i wymieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na około 20 minut do lodówki. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2) Upiecz ciasto patè sucrée – rozwałkuj ciasto na powierzchni lekko oprószonej mąką. Wyłóż nim dno i boki formy do ciasta o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem. Pamiętaj o przycięciu brzegów. Odłóż tortownicę z ciastem na 30 minut do lodówki. Forma jest już gotowa. Następnie włóż ją do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub aż ciasto będzie mieć złoto-brązowy kolor. Odłóż je na bok.
3) Przygotuj bezę – aby przygotować bezę, połącz w rondlu cukier z wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu się syropu umieść w rondlu termometr cukierniczy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 110°C, ubij pianę z białek, używając średniej prędkości miksera. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120°C, zdejmij rondel z płyty grzejnej. Jeśli posiadasz płytę indukcyjną to super – umożliwia ona łatwe i szybkie uzyskanie tak wysokiej temperatury. Wlej gorący syrop do miski z pianą z białek.
4) Wykończ bezę – pamiętaj o ciągłym mieszaniu masy bezowej, aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Po dodaniu syropu kontynuuj mieszanie, aż miska wystarczająco ostygnie, aby można było jej dotknąć, a temperatura masy bezowej spadnie do 37°C. Napełnij masą worek cukierniczy i odłóż go do lodówki w celu schłodzenia.
5) Przygotuj krem cytrynowy – aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, wymieszaj startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy i mąkę do konsystencji pasty. W oddzielnej misce połącz jajka, żółtko, sól i cukier. Następnie ostrożnie wymieszaj ze sobą obie masy. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wyłóż krem na upieczony wcześniej spód.
6) Zadbaj o żywy cytrynowy kolor – wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego – jeśli go posiadasz. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 150℃. Naciśnij przycisk PlusSteam i włóż do środka ciasto. Piecz przez 20 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Zaczekaj, aż cytrynowa tarta całkowicie ostygnie, a następnie udekoruj ją masą bezową. A może by tak użyć ręcznego palnika gazowego, aby przypiec i przyrumienić bezę?
Doskonała zabawa dla dużych i małych kucharzy – odkryj nasz pomysł na kremowy biszkopt lekki jak chmurka, któremu nikt się nie oprze.
Masz ochotę na małą czekoladową wariację w te święta? Mamy na to rozwiązanie!
Doskonałym pomysłem na deser jest biszkopt czekoladowy, którego smak i zapach podkreśli świąteczny nastrój w Twoim domu.
Składniki na ciasto czekoladowe o średnicy 16 cm:
Biszkopt
• 3 duże jajka, 80 g cukru, 30 g skrobi ziemniaczanej, 40 g mąki, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
• 200 ml śmietanki kremówki, 90 g cukru, 260 g posiekanej gorzkiej czekolady, 30 g masła
Sposób przygotowania:
1) Przygotuj masę – ubij trzy jajka z cukrem w misce do mieszania, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż masę do blendera i ubijaj, aż potroi swoją objętość. Urządzenie Kitchen Assistent bardzo ułatwia tę pracę. Przesiej skrobię ziemniaczaną z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj suche składniki do ubitych jajek. Wlej masę do tortownicy o średnicy 16 cm.
2) Jeśli posiadasz piekarnik parowy – poddaj działaniu pary dla zwiększenia puszystości – wlej 100 ml wody do komory piekarnika parowego. Obróć pokrętło na symbol funkcji PlusSteam i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Naciśnij przycisk PlusSteam i odczekaj pięć minut. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do czasu, aż biszkopt będzie gotowy. Przełóż ciasto na ruszt, aby całkowicie ostygło przed udekorowaniem.
3) Przygotuj jedwabiście gładką masę – doprowadź w rondlu do wrzenia śmietanę wymieszaną z cukrem. Wlej gorącą śmietanę do miski z masłem i posiekaną gorzką czekoladą. Pozostaw na dwie minuty, a następnie wymieszaj trzepaczką aż do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji.
4) Złóż w całość swoje dzieło – teraz przekrój biszkopt na dwie równe warstwy. Rozprowadź połowę masy na jednej warstwie biszkoptu. Połóż na niej drugą warstwę ciasta i rozprowadź na wierzchu resztę masy, aż po same brzegi. Włóż ciasto na ok. 20 minut do chłodziarki, aż masa stężeje. Delektuj się smakiem, pamiętając, aby podzielić się z innymi!
Smacznego!
mat. prasowe