Według wyników badań Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego ogłoszonych jesienią 2020 okresie pandemii od wiosny ubiegłego roku do jesieni 28% Polaków w wieku od 20 lat wzwyż stwierdziło, że zwiększyło masę ciała.

Często jemy zdecydowanie więcej niż byśmy chcieli lub potrzebowali. Robimy tak, bo po prostu lubimy jeść.

Jedzenie jest też reakcją na bodźce i emocje: na przykład na zmęczenie, zagrożenie samooceny, niewyspanie, stres. W takich sytuacjach nawet samo gryzienie, a wreszcie odczuwanie intensywnego smaku mogą redukować napięcie emocjonalne.

Konsekwencjami tego są otyłość, zaburzenia odżywiania, obsesyjne odchudzanie i brak akceptacji własnego ciała.

Po przeczytaniu tej książki czytelnik będzie wiedział, co wpływa na chęć sięgnięcia po jedzenie oraz dowie się, co może zaspokoić głód emocjonalny.

Zestawy pytań przygotowanych przez autorkę pomogą znaleźć przyczyny „zajadania” emocji, których doświadczamy, a praktyczne porady ułatwią poprawę systemu odżywiania i znalezienia sposobów na nasze utrwalone latami przyzwyczajenia. Ważne też jest, byśmy zaczęli przywiązywać wagę nie tylko do tego CO, ale także JAK jemy.

 

WYDAWNICTWO SŁOWNE
Burda Media Polska Sp. z o.o.
ul. Marynarska 15, 02-674 Warszawa
www.slowne.pl