Reklama
smak_sushi01Sushi to japońska potrawa, o której mniej lub więcej wiedzą wszyscy w kraju nad Wisłą. Jednak rodzajów tego specjału jest kilka. Warto je znać, aby podczas wizyty w restauracji, świadomie wybrać z karty menu to, co będzie nam smakować. O tym co kryje się pod nazwami: chirashi-zushi, maki-zushi, nigiri-zushi, oshi-zushi i temaki-zushi, opowiada Łukasz Tuszko z Ten sushi.
Niepowtarzalny smak sushi zyskał zwolenników na całym świecie i zaczyna także cieszyć podniebienia bywalców sushi-barów w Polsce. Wszyscy wiemy, że tę japońską potrawę przygotowuje się z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. W zależności od sposobu przyrządzania i zastosowanych składników, sushi dzielimy na kilka rodzajów:

Chirashi-zushi, czyli „sushi rozrzucone”. Nie jest to tradycyjna forma sushi, jaką znamy. Chirashi-zushi to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi przez kucharzy pokrywane jest często także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.
Maki-zushi są serwowane w formie roladek. Czasownik maku w nazwie oznacza „zawijać”. Stąd też maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby lub ogórka na płacie wodorostu nori (krasnorosty, rodzaj jadalnych wodorostów) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki.
Nigiri-zushi to wałeczki ryżu formowane w dłoniach. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne „paluszki”, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
Oshi-zushi to rodzaj sushi rozpowszechniony głównie w Osace i okolicach. Do jego przygotowania potrzebna jest specjalna prostokątna forma, w której układa się owoce morza i warzywa. Wszystko następnie przykrywa się ściśniętym ryżem, a potem kroi całość w porcje na jeden kęs. Czasownik osu oznacza przyciskać.
Temaki-zushi to sushi w kształcie dużego rożka. Jak już wspomnieliśmy, czasownik maku w nazwie oznacza „zawijać”. Stąd też temaki-zushi powstają przez zawinięcie w rożek nori uzupełnione produktami. Owe produkty najczęściej stanowią ryby oraz warzywa.

Gwoli wyjaśnienia, należy wspomnieć, że wbrew obiegowej opinii sushi nigdy nie było kawałkiem surowej ryby. Taka potrawa nosi nazwę sashimi. W sushi ryba jest tylko jednym ze składników wchodzących w skład tej potrawy. Fundamentem jest ryż. Pozostałe składniki to surowe lub gotowane ryby, a wśród nich łosoś, tuńczyk, węgorz, makrela. Niemniej często wykorzystuje się także owoce morza – krewetki, małże, kraby, kalmary. Do najchętniej dodawanych warzyw należą biała rzodkiew zwana daikon, ogórek, szparagi, fermentowana soja nattō oraz różnego rodzaju pikle.

Notowała: Anna Markowska

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo