J.A. Baczewski na podium! Vodka Monopolowa otrzymała złoty medal w prestiżowym konkursie The Fifty Best w USA. To szósta tak ważna nagroda zdobyta przez ten produkt w ciągu zaledwie dwóch ostatnich lat.
TheFiftyBest.com to przewodnik po życiu ze smakiem, prezentujący popularne rankingi m.in. alkoholi, tworzone na podstawie ocen najlepszych specjalistów i ekspertów branży. W trosce o najwyższe standardy rywalizacji The Fifty Best stosuje surowe reguły degustacji „w ciemno”. W kategorii „Najlepsza wódka importowana” ocenianych było 20 produktów. Podczas degustacji 12 sędziów przyznawało alkoholom indywidualną punktację od 1 do 5. Złoty medal otrzymała Vodka Monopolowa J.A. Baczewski. W notce degustacyjnej jurorzy zwrócili uwagę m.in. na aromaty cytryny i ziół, smak wanilii, cytrusów, pieprzu, kawy, cygar i wysoką mineralność oraz na pikantny, bogaty finisz.
-
Ogromnie cieszymy się z tak prestiżowego wyróżnienia, zwłaszcza że mieliśmy mocnych konkurentów. To jeszcze raz dowodzi, jakim
uznaniem cieszy się nasza marka niezmiennie od 235 lat. W ciągu zaledwie dwóch ostatnich lat wódka J.A. Baczewski otrzymała aż sześć złotych medali w renomowanych konkursach branży alkoholowej na całym świecie - podkreśla
Anna Wiśniak, brand manager marki w firmie AMBRA S.A, która jest dystrybutorem marki J.A. Baczewski na polskim rynku.
Długa lista nagród J.A. Baczewski rozpoczyna się od otrzymania Godła Cesarskiego Orła i tytułu „Cesarsko-Królewski Dostawca Dworu” w 1810 r., kiedy to na dworze w Wiedniu nie wyobrażano sobie celebracji uroczystych chwil bez wybornego smaku polskiej wódki ziemniaczanej, sporządzanej wg tradycyjnej receptury, przekazywane w rodzinie Baczewskich z pokolenia na pokolenie. W roku 1925 podczas Londyńskiej Wystawy Spirytusowej rodzinna firma, założona pod koniec XVIII w. pod Lwowem, zdobywała wszystkie możliwe nagrody. Zniszczenia II wojny światowej sprawiły, że firma musiała przenieść działalność do Wiednia, gdzie rozwijała się dynamicznie, aby w 2011 r., po 72 latach na emigracji, triumfalnie powrócić do ojczyzny swoich założycieli. Dziś jej renomę potwierdzają kolejne nagrody oraz sukcesy sprzedażowe w Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i Australii.
Wódka J.A. Baczewski
To ponad dwa wieki tradycji, klasyczny sposób destylacji i potwierdzone prestiżowymi medalami uznanie na całym świecie. Tajemnicą smaku wódki J.A. Baczewski jest najwyższej jakości spirytus ziemniaczany, wytwarzany wyłącznie ze specjalnie wyselekcjonowanych ziemniaków. Trzykrotna destylacja pozwala uzyskać czystość, nie pozbawiając przy tym wódki jej charakteru i duszy. Reszta to źródlana woda prosto z alpejskich źródeł oraz... kilkanaście pokoleń doświadczenia.
mat. prasowe