Reklama
Niektóre wspomnienia mają smak....Słynne na całym świecie pod różnymi nazwami, w sam raz słodkie, kruche i delikatne w smaku, idealne na każdą okazję, praktyczne w podróżach. O czym mowa? O słodkim pieczywie jakim są herbatniki. Ciasteczka proste, smaczne i międzynarodowe.
Nowość: dżem pomarańczowy ROLNIK
 
Zimą "chodzą" za nami letnie smaki. Kojarzą nam się ze słońcem, uśmiechem, dobrym humorem. Często chcemy je odtworzyć w kuchni. Usiąść do dobrej kawy lub herbaty, pokroić świeżą bagietkę, nałożyć na nią masło i posmarować ją dżemem. Letnim, lekki, pysznym....
Z czym kojarzymy kuchnię japońską? Zdecydowanie z sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni lub azjatycką restaurację możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. Które są najbardziej znane w Europie?
 
 
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym
Głównie znamy paluszki słone, słodkie, z makiem czy sezamem, ale okazuje się, że wariantów smakowych może być dużo więcej. Zajadają się nimi i dorośli, i dzieci. Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy?
 
Jedną z charakterystycznych dla Gruzji odmian winorośli jest Rkatsiteli. Są to wyjątkowe jagody, które tylko w gruzińskich winnicach idealnie dojrzewają. Próby zaszczepienia ich na inne grunty nie skończyły się dużym powodzeniem. Właśnie one sprawiają, że wino Marani Rkatsiteli smakuje niepowtarzalnie.
 
NOWOŚĆ! - Zupa krem z czerwonych warzyw
 
Czerwień to ognisty kolor, który dodaje energii i pobudza do działania. Ta zasada sprawdza się również na talerzu. Nowość marki PROSTE HISTORIE, czyli Zupa Krem z czerwonych warzyw, to rozgrzewająca i pyszna propozycja na smaczny, domowy obiad.
Nalewka Babuni kusi udoskonaloną recepturą i bardziej owocowym smakiem 
 
Nie każdy wie, że nalewki (owocowe lub ziołowe) to trunek o bardzo długiej historii. Pierwsze wzmianki na ich temat sięgają VIII w., na dobre nalewki upowszechniły się jednak w wieku XIII, przy czym początkowo miały one wyłącznie charakter leczniczy. Pierwsze nalewki do celów konsumpcyjnych zaczęły powstawać we Włoszech w XV w. (były to nalewki różane tzw. rosolisy), w Polsce natomiast pojawiły się w II połowie wieku XVI. W tym czasie trunki te szybko zaczęły zyskiwać na popularności w całej Europie i oczywiście w Polsce. Powszechnym zwyczajem stało się, że w apteczce każdego polskiego dworku stało po kilka gatunków nalewek, a ich receptury przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. 
Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno w roku 2016 mogą wynieść ponad 3,9 mln ton wobec 3,2 mln t przed rokiem. Średnia krajowa cena zakupu w  październiku wyniosła 564 zł/t i była niższa o 14 proc. w porównaniu do 2015 r. Również na tle krajów UE polscy rolnicy otrzymują mniejszą cenę – o 12 proc. mniej niż wynosi średnia unijna.
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego coś jest “smaczne jak u mamy”? Dlaczego z rozrzewnieniem wspominamy chrupkie placki ziemniaczane, które pałaszowaliśmy w dzieciństwie? Być może dlatego, że jedzenie to nie tylko aromaty i smaki, ale jeszcze jeden ważny składnik - sentyment.
 

Strona 10 z 24

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo