Reklama
Gdy za oknem słońce, a na zewnątrz coraz cieplej - często zmienimy nasze menu na lżejsze i bardziej subtelne. Zimą zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce, orzeźwiające trunki i desery. Częstym dodatkiem, po który sięgamy w okresie letnim jest wino musujące. Idealnie komponuje się z większością dań i działa orzeźwiająco. Może być zarówno półsłodkie jak i wytrawne, wszystko zależy od tego na co mamy aktualnie ochotę i jakie mamy upodobania.
 
Leszek Stelmach 22 lata temu założył firmę Manless 1995, która po latach zmieniła nazwę na Stema Polska. Obecnie firma jest jednym z największych producentów paluszków w Polsce. Jako pierwsza wprowadziła na rynek paluszki z sezamem, a obecnie jako jedyna w Polsce produkuje paluszki z certyfikatem BIO.
 
7 skutecznych rad, jak nie przytyć w święta
 
Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? Konrad Gaca, znany specjalista żywieniowy, który odchudził tysiące Polaków, podpowiada, jak uniknąć nadprogramowych kilogramów w tym szczególnym czasie.  
 
Intensywna kawa Ristretto Decaffeinato dołączyła do portfolio kaw bezkofeinowych Nespresso
 
Popołudnie przy książce z filiżanką ulubionej kawy? Wieczorne spotkanie ze znajomymi po pracy? A może pogaduchy z przyjaciółkami nie tylko w, ale i z “małą czarą”? Miłośnicy intensywnych kaw nie muszą już rezygnować z przyjemności, gdy minie przysłowiowa 18.00. Nowa, mocno palona i bogata w smaku Ristretto Decaffeinato ma wyraźny charakter i kontrastujący, pełen mocy aromat. Jest jednak bezkofeinowa – wypita wieczorem pozwala spać spokojnie.
 
Kurczak Zagrodowy  - pieczony z wiosennymi warzywami
 
Pełne radości, rodzinne, wiosenne – takie właśnie są Święta Wielkanocne. W uroczystej atmosferze spotykają się bliscy i znajomi, a na świątecznych stołach pojawiają się tradycyjne wielkanocne potrawy. Oprócz żurku czy jajek, królują przygotowywane na wiele sposób mięsa. Wiosenny, oryginalny w smaku i prosty do przygotowania Kurczak Zagrodowy to doskonały pomysł na pyszne ucztowanie.
 
Święta Wielkanocne to czas, który trudno wyobrazić sobie bez wspaniałych wypieków. 
 

Zima to okres kiedy chcemy zjeść coś nietuzinkowego. Jest to okres kiedy brakuje nam świeżych smaków. Oczywiście najlepiej kiedy smaki są rodzime, a przyprawy przypominają nam dobrą kuchnię mamy. Kuchnia domowa to przede wszystkim brak konserwantów i polepszaczy smaku.
 
Cukry Nyskie prezentują pyszne trio do herbaty
Herbatniki deserowe zbożowe, Herbatniki deserowe z cukrem, Herbatniki deserowe szarlotki    
   
               
Kilka pierwszych miesięcy roku to czas, w którym natura sprawia, że więcej czasu spędzamy w domu, często spotykając się ze znajomymi i przyjaciółmi. Chcemy się z nimi dzielić wiadomościami i wydarzeniami z naszego życia. Takie spotkania warto uprzyjemnić poczęstunkiem, który wybornie smakuje, jest dostępny w kilku wariantach i nie jest zanadto kaloryczny. 
 

Urodziny, imieniny czy ślub, to tylko niektóre okazje będące pretekstem do wspólnego świętowania w gronie najbliższych. Od wieków, podczas takich uroczystości, bohaterem drugiego planu jest Polska Wódka, a na ustach biesiadników wybrzmiewa najpopularniejszy toast „Na zdrowie!”. Potwierdzają to także badania przeprowadzone przez Instytut SW Research na zlecenie Stowarzyszenia Polska Wódka w listopadzie 2016 . Wraz z upływem czasu zmienił się jednak sposób degustacji czystej wódki oraz świadomość, iż podana w towarzystwie odpowiednio dobranej przystawki smakuje lepiej. 
 
Przyprawy, których nie znamy, a po które warto sięgnąć w kuchni
 
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez aromatycznych ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego charakteru. I choć wielu z nas używa kilku sprawdzonych produktów np. pieprzu, soli czy majeranku, to czasem warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy. Inspiracji można poszukać u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jakich przypraw nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, by z prostych składników wyczarować smaczne, zdrowe i pożywne dania.
 

Strona 7 z 24

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo