Reklama
Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół. Zanim jednak nadejdzie, czeka nas okres wytężonych przygotowań, zwłaszcza kulinarnych. Korzystając ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne świąteczne przysmaki mamy pewność, że chwile spędzone w kuchni upłyną  w miłej atmosferze i będą stanowiły zapowiedź niezwykłych spotkań.
 
 
Pascha i sernik krakowski to klasyczne wielkanocne słodkości. Przygotowane na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony będą smakowały wyśmienicie, stanowiąc pyszne zwieńczenie świątecznych posiłków. 
 
Przepis na paschę z bakaliami 
Składniki: 
450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
100 g masła
100 g drobnego cukru
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek kanapkowo-sernikowy  Mój Ulubiony. Następnie  dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.
 
 
Przepis na sernik krakowski z rodzynkami
Składniki :
ciasto:
350 g mąki
250 g masła
150 g cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
 
masa serowa:
1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
250 g cukru 
5 jajek (L)
150 g masła
1 budyń waniliowy
80 g rodzynek
1 łyżka mąki
lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
 
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw  na 20 min. do lodówki. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 min.
Przygotuj masę serową.  Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. Masę serową przełóż do formy z ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 min. w 170 st. C. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (ok. 20 min.). Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.
 
Wesołych świąt!
 
mat. prasowe
 

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo