Reklama
Byliśmy miasteczkiem pełnym strachu. Ale byliśmy również miasteczkiem pełnym kłamców.
 
Warsztaty kulinarne towarzyszące premierze książki "Filozofia smaku" odbyły się w czwartek 22 czerwca w Studiu Kulinarnym w Warszawie. Poprowadził je autor książki i mistrz kulinarny Teo Vafidis. 
 
 
 
W warsztatach z mistrzem udział wzięli m.in. dziennikarze i fotoreporterzy, którzy przygotowali potrawy na podstawie przepisów z książki „Filozofia smaku”. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak starożytna sałatka z pęczakiem i dressingiem z granatu, spanakopitakia - różki z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym czy ośmiornica z fenkułem i zielonymi oliwkami z miasta Retimno. 
 
Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy!
 
Jennifer MacKenzie sztuki robienia przetworów nauczyła się już jako dziecko. Wraz z matką chodziła na rynek po warzywa i owoce, aby za chwilę zmienić kuchnię w istną fabrykę kolorowych słoików. Z czasem zaczęła urozmaicać swoje przepisy, dodając kolejne składniki o wyrazistych smakach. Sekrety wypracowane przez lata zawekowała w „Wielkiej księdze słoików”.
 
Jak przejąć kontrolę nad własnym życiem i stać się tym, kim pragniesz być
 
Przełożyła Bożena Jóźwiak
 
Jeśli masz w życiu wątpliwości i zadajesz sobie różne pytania – oto ODPOWIEDŹ – nowa, przełomowa książka autorów międzynarodowych bestsellerów na temat mowy ciała i relacji międzyludzkich.
 
Przełożyła Katarzyna Karłowska
 
Joyce Carol Oates jak zwykle w najwyższej formie!
 
Tytułowa Kartagina to amerykańskie miasteczko otoczone malowniczymi górami Adirondack – wśród nich ginie bez śladu  Cressida Mayfield, wyobcowana nastolatka, odstająca od swojej powszechnie szanowanej rodziny.  Policja i ojciec Cressidy podejrzewają, że za jej zniknięciem stoi bohater wojny w Iraku, Brett Kincaid, były narzeczony starszej z sióstr Mayfield, pięknej i „grzecznej” Juliet, w którego towarzystwie widziano dziewczynę  po raz ostatni.  Brett  twierdzi jednak, że niczego nie pamięta, ale  to dopiero początek łańcucha zdarzeń tej mistrzowskiej opowieści z suspensem, porywającej i jednocześnie przemawiającej do wyobraźni współczesnego czytelnika.  

Przełożyła Maja Justyna

BESTSELLER „NEW YORK TIMESA”

Elizabeth, Andrew i Zoe od czasów studenckich przez lata wspólnie przeżywali swoje życiowe wzloty i upadki. Teraz zbliżają się do pięćdziesiątki, mieszkają w samym sercu Brooklynu i z przerażeniem stwierdzają, że ich dzieci właśnie zaczęły ze sobą sypiać.

 

Czytaj więcej...

 
Zapomnij o hygge, bo jakoś to będzie!
 
Jesteśmy szczęśliwi na przekór modom, autorytetom i przeciwnościom losu. Wierzymy w rodzinę i tradycję, ważne jest dla nas życie duchowe. Ale lubimy też być zadziorni, a dzięki naszej ułańskiej fantazji niemożliwe staje się możliwe. W ciężkich czasach ratuje nas sarkastyczne poczucie humoru, a nade wszystko niezachwiana wiara, że ze wszystkimi trudnościami sobie poradzimy. To nasza filozofia: JAKOŚ TO BĘDZIE. Dzięki niej potrafimy przenosić góry.
 
 
O przeszłości, która zmienia wszystko.
 
Nowa seria autorki bestsellerowego Anioła do wynajęcia
Życie Konstancji już raz legło w gruzy. Dzięki własnej sile i determinacji stanęła na nogach. Jest panią dużego majątku, ale trzyma się na uboczu, wiedzie spokojne, choć samotne życie. Jej powiernicą jest stara ochmistrzyni Pelasia.
 
Grecy słyną ze swojego sposobu bycia, temperamentu, antycznej kultury, tradycji, ale przede wszystkim – kuchni. Delikatne mięsa, wyborne sery, świeże owoce morza, wytrawne wina… Teo Vafidis w książce „Filozofia smaku” zabiera czytelników w kulinarną wyprawę po najwspanialszych zakątkach Grecji (Edipresse Książki, premiera 10 maja).
 
 

Strona 10 z 36

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo