Reklama
podejmij_wyzwanie_okladka
podejmij_wyzwanie
Sylwia Mokrysz
Na polskim rynku wydawniczym pojawiła się po raz pierwszy przetłumaczona i wydana w naszym kraju książka jednego z prekursorów ruchu pozytywnego myślenia Orisona Swett Mardena "Podejmij Wyzwanie, czyli sukces w trudnych warunkach". Do grupy autorów, która inspirowała się rozważaniami Mardena zalicza się między innymi Napoleona Hilla(Myśl i bogać się) i Dale Carnegi (Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi).

Marden swoją pierwszą książkę opublikował w 1894 roku. Trzy lata później założył magazyn "Sukces", który był wydawany olbrzymim, jak na koniec XIX wieku nakładzie pól miliona egzemplarzy.

- Wiedziałam, że wiedza Mardena nie jest jedynie owocem teoretycznych studiów i akademickich dyskusji, lecz zrodziła się na skutek własnych, często bolesnych i traumatycznych przeżyć - podkreśla Sylwia Mokrysz, która przetłumaczyła książkę. - Sama lubię wracać do jednej z najczęściej przytaczanych jego sentencji, że jeżeli sukces ma się stać rzeczywistym - należy "skupić się na celu i konsekwentnie dążyć w jednym wytyczonym kierunku". Tak zresztą było z tłumaczeniem tej książki. Jestem przekonana, że warto po nią sięgnąć. Mimo upływu lat, które minęły od chwili, kiedy została napisana, nic nie straciła na swej aktualności - dodaje Sylwia Mokrysz.

Orison Swett Marden (1850-1924), ukończył studia medyczne, humanistyczne i teologiczne. Przez wiele lat był związany z Ruchem Nowej Myśli. Jest uważany za jednego z pierwszych autorów książek motywacyjnych. Konsekwentnie wskazywał w nich, że każdy ma równe szanse na osiągnięcie w życiu sukcesu.

Czytaj więcej...

bojarska_okladkaKsiążka jest poradnikiem dla kobiet i mężczyzn, którzy chcą doładować swoje akumulatory oraz zmienić styl życia na lepszy.

Znana propagatorka zdrowego stylu życia próbuje przybliżyć czytelnikom filozofię wellness, czyli dobrego życia. To znacznie więcej niż właściwa dieta i porcja ruchu, masaże i wizyty w spa. Podpowiada, co robić, by poczuć się pewniej i osiągnąć sukces na różnych płaszczyznach życia: zawodowej, prywatnej, emocjonalnej, finansowej.

Rozmawia ze specjalistami z dziedziny żywienia o tym, jak, stosując odpowiednią dietę i prowadząc aktywny tryb życia, można zapobiegać rozmaitym dolegliwościom.

Namawia aktorów, dziennikarzy, polityków, którzy byli gośćmi jej programów telewizyjnych, do tego, by zdradzili, jak radzą sobie z różnymi problemami.

Dzieli się z Wami swoją wiedzą i doświadczeniami, proponując:
  • Nowatorską dietę opartą na gęstości energetycznej i gęstości odżywczej, która pomoże uzyskać wymarzoną sylwetkę, świetne samopoczucie i odmieni Wasze życie.
  • Ponad 30 całodziennych menu (1200-1500 kcal) wraz z przepisami opracowanymi i zbilansowanymi przez dietetyków współpracujących z programem Sztuka życia, ukierunkowanymi na zapobieganie różnym dolegliwościom.
  • Wskazówki lekarzy dotyczące tego, jak zachować zdrowie i radzić sobie m.in. ze stresem, bezsennością, cukrzycą, cellulitem, negatywnymi objawami menopauzy, utratą koncentracji oraz problemami ze skórą i włosami.
  • Różne formy ruchu, takie jak joga, drums alive, pilates, które poprawiają kondycję fizyczną i pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

Czytaj więcej...

fallaci_kapeluszW szesnastowiecznej skrzyni swojej przodkini, heretyczki Ildebrandy, spalonej przez Inkwizycję, Oriana Fallaci jako dziecko znalazła m.in. elementarz z XVIII wieku, list prawujka, który został wcielony do armii napoleońskiej i zginął w Rosji, czterosoldową monetę wybitą przez Państwo Kościelne, lutnię bez strun i stary zegar. Skrzynia spłonęła podczas bombardowania Florencji w 1944 roku, lecz pamięć o niezwykłych rodzinnych pamiątkach i opowieści rodziców przetrwały, by kilka dekad później zainspirować poważnie już chorą Orianę do opisania ponad stu lat pełnej pasji i namiętności historii swojego rodu.

Kapelusz cały w czereśniach jest ostatnią, wydaną już pośmiertnie, książką Oriany Fallaci, jednej z najważniejszych i najodważniejszych publicystek XX wieku. Praca nad tą wielopokoleniową sagą (50 bohaterów, 5 pokoleń) i jednocześnie autobiografią zajęła pisarce 10 lat. Poszukiwania w archiwach, księgach metrykalnych, spisach katastralnych, wszelkiego rodzaju rejestrach oraz drobiazgowe lektury z historii wielu dziedzin pozwoliły jej stworzyć powieść, która daje się czytać także jako porywająca historia mody, obyczaju, medycyny, sztuki, kuchni, a nawet rolnictwa i botaniki kilku epok. Nic dziwnego, że książka odniosła wielki sukces: we Włoszech sprzedano pół miliona egzemplarzy.

Ta historia bierze swój początek w malutkiej wiosce Panzano, położonej na malowniczych wzgórzach nieopodal Florencji. AD 1773 Carlo Fallaci, dwudziestoletni syn najemnego rolnika szykuje się do wyruszenia do Wirginii, by tam sadzić oliwki i winorośl. Pomysł nie byle kogo, bo samego Thomasa Jeffersona. Przekorny los jednak zechce inaczej i Carlo zostanie w domu, a dzięki temu historia potoczy się, jak się potoczyła: Caterina, rogata dusza, pewnego dnia założy przyozdobiony czereśniami kapelusz i poślubi tego, kto nauczy ją czytać i pisać; żeglarz Francesco okrutnie pomści śmierć ojca porwanego przez algierskich piratów; Stanisław zginie w powstaniu krakowskim w 1846 roku; Antonio nie zostanie księdzem gdyż zakocha się w Anastasii, lecz ostatecznie poślubi jej córkę; rzeźbiarz Giobatta weźmie udział w krwawych bitwach pod Curtatone i pod Montanarą; nieprawa córka hiszpańskiego granda w straszliwym sztormie straci aż czterech synów, a młodziutka baletnica po urodzeniu nieślubnego dziecka ucieknie z Włoch i w San Francisco poprowadzi dom publiczny. I dzięki wszystkim tym splotom okoliczności pewnego dnia na świat przyjdzie Oriana Fallaci. Lecz zanim to się stanie, na ponad ośmiuset stronach tej powieści z zapartych tchem śledzić będziemy niesamowite i burzliwe dzieje jej przodków oraz równie burzliwą historię Włoch czasów Napoleona, Garibaldiego, Wiktora Emanuela II.

Kapelusz cały w czereśniach
Oriana Fallaci

przeł. Jarosław Mikołajewski, Monika Woźniak
odmladzajaca_ksiazkaOdmładzająca książka kucharska to kontynuacja Odchudzającej książki kucharskiej, bestsellerowego poradnika kulinarnego zawierającego przepisy na koktajle i dania diety strukturalnej. Doktor Marek Bardadyn proponuje w nim 100 nowych przepisów, które nie tylko pozwolą szybko, trwale i ze smakiem schudnąć, ale jednocześnie niezwykle skutecznie pobudzą procesy odmładzania organizmu.

Możliwość naturalnej suplementacji konkretnych witamin i minerałów na podstawie danych o ich zawartości w poszczególnych daniach to efekt wprowadzenia przez autora innowacyjnej formuły prezentacji przepisów kulinarnych i bardzo praktyczne rozwiązanie, które z pewnością zainteresuje wszystkich fanów zdrowego stylu życia i odżywiania.


Doktor Marek Bardadyn jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą zdobywającej coraz więcej zwolenników diety strukturalnej. Jest autorem wielu publikacji medycznych i bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe, Kody młodości, Nałóg jedzenia, Odchudzająca książka kucharska. Jego autorskie rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i programy telewizyjne cieszą się ogromną popularnością. Z jego porad korzystają gwiazdy show-biznesu, znani politycy i sportowcy z całego świata.
1000lat_wkurzaniaClarke błyskotliwie obala powszechne przekonania i mity na temat Anglii i Francji.

Francuzi nienawidzili nas, nienawidzą i już zawsze będą nienawidzić – powiedział Arthur Wellesley, pierwszy książę Wellington. Te słowa stały się mottem książki 1000 lat wkurzania Francuzów Stephena Clarke’a, autora serii bestsellerów Merde!
Clarke obala powszechne przekonania i mity, na których ufundowana została tożsamość narodowa Francuzów. Czy Francuzi zdobyli Anglię w 1066 roku? Nie, to byli Normanowie! Czy gilotynę wynalazł doktor Guillotin? Ależ nie, wymyślono ją w Yorkshire! A czy bąbelki w szampanie to dzieło słynnego Doma Pérignon? W żadnym wypadku, szampan francuską ma jedynie nazwę, a w rzeczywistości jest dziełem Anglików! To może bagietka jest francuska? Albo croissant? Stek? Nie, nie, nie!
Clarke opisuje tysiąc lat skomplikowanych i trudnych stosunków potężnych sąsiadów, których dzieli dwadzieścia mil kanału La Manche i wiele nierozwiązanych spraw…

1000 lat wkurzania Francuzów
Stephen Clarke
tytuł oryginału: 1000 Years of Annoying the French
przekład z angielskiego: Stanisław Kroszczyński

Stephen Clarke urodził się w 1959 roku w Wielkiej Brytanii. Studiował w Oksfordzie. Od kilkunastu lat mieszka i pracuje w Paryżu. Autor bestsellerów Merde! Rok w Paryżu (W.A.B. 2006), Merde! W rzeczy samej (W.A.B. 2007), Merde! chodzi po ludziach (W.A.B. 2008) oraz M jak Merde! (W.A.B. 2010). Wydał również poradnik Jak rozmawiać ze ślimakiem. Dziesięć przykazań, które pomogą ci zrozumieć Francuzów (W.A.B. 2008), a także Paryż na widelcu (2010; W.A.B. 2011).

Czytaj więcej...

Strona 32 z 32

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo