Reklama
Daniel Coceancig - Ciastecznik
 
Lawendowa panna cotta. Poziomkowe makaroniki. Gruszki w karmelowej glazurze. Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho! zaprasza w kulinarną podróż po najpyszniejszych wypiekach sezonowych. Wykorzystaj bogactwo produktów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku, a także dla danego regionu i zachwyć siebie oraz swoich gości wyjątkowymi wypiekami przygotowanymi w twojej kuchni.
 
 
Dziś stoły w supermarketach uginają się od najróżniejszych produktów przez cały rok i wydawać by się mogło, że warzywa i owoce utraciły swoją sezonowość. Tylko czy truskawki kupione w styczniu smakują tak jak te przyniesione do domu w czerwcu? Odpowiedź na to pytanie znamy wszyscy. Finalista programu Bake Off – Ale Ciacho!, Daniel Coceancig, namawia do korzystania z tego, co w danym czasie najlepsze – z bogactwa owoców, ziół, orzechów. Wybierz składniki dostępne w różnych porach roku i stwórz prawdziwe arcydzieła cukiernicze w domowym zapleczu. Autor pokaże ci, jak wykonać je krok po kroku, uzyskać wspaniały i widowiskowy efekt, przy okazji oszczędzając czas i energię. 
 
Ciastecznik to zbiór oryginalnych przepisów opierających się na produktach sezonowych. Nieważne, czy goście zdecydują się wpaść do ciebie wiosną, latem, jesienią czy zimą – dzięki tej książce zawsze będziesz mieć w zanadrzu pomysł na pyszny deser. Przepisy w niej zawarte są proste i sprawdzone – przy ich użyciu nie tylko ciasto kruche i biszkopt, ale także te trudniejsze, parzone i francuskie, zawsze się udają. Pierwsze strony skrywają tajniki na podstawę wypieków, czyli różne rodzaje ciast. Kolejne są początkiem rocznej wędrówki przez coraz oryginalniejsze przepisy. Każdy z nich jest dla autora jak własne dziecko – owocem pasji i doświadczenia. Dlatego też przy wszystkich przepisach znajdziemy osobne wskazówki i rady, które pomogą wydobyć z wypieku to, co najlepsze. 
 
Wiosną daj się ponieść owocowej fantazji i spróbuj tarty z truskawkami i kremem earl grey, makaroników poziomkowych czy lawendowej panny cotty. 
 
Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.  
 
Jesienią dodaj sobie energii batonikami muesli, przygotuj własne powidła śliwkowe, a na wynos zabierz zawijańce drożdżowe z rodzynkami.  
 
Zimą wprowadź się w świąteczny nastrój i przygotuj pachnący domek z piernika czy korzenny wieniec z bezy. Później zaskocz gości sorbetem szampańskim, tortem bezowym i widowiskowymi gruszkami w karmelowej glazurze.  
 
Oprócz czterech głównych pór roku Daniel Coceancig wyróżnia także przedwiośnie oraz przedzimie – dwa przejściowe okresy, które również obfitują w wyjątkowe składniki nadające wypiekom niepowtarzalny charakter. Pasja oraz lata eksperymentów w kuchni zaowocowały oryginalnymi przepisami, które cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. To właśnie nimi autor dzieli się z nami w swoim Ciasteczniku.   
 
Daniel Coceancig 
Finalista 3. edycji Bake Off – Ale Ciacho!. Pieczenie i fotografia kulinarna to jego pasja. Z chęcią dzieli się swoimi przepisami z innymi, prowadzi blog ciastecznik.pl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***
Daniel Coceancig
Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery
196 stron, oprawa twarda, cena 44,90 zł, Wydawnictwo Laurum
Premiera 11 maja 2018 r.
 
mat. prasowe
 

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo