Reklama

Rak - to sie leczy3 kwietnia 2014 r. w Teatrze Capitol w Warszawie odbyła się wielka Gala „Rak. To się leczy!”. Podczas uroczystości nagrodzeni zostali zwycięzcy internetowego Plebiscytu, którego celem jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych praktyk w onkologii minionego roku. Nagrody wręczono w 5 kategoriach, w tym placówkom i mieszkańcom Warszawy i okolic.

W kategorii „Szpital/oddział onkologiczny najbardziej przyjazny pacjentom w roku 2013 r.” decyzją internautów zwyciężyła Klinika Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków w Centrum Onkologii-Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie – jeden z wiodących ośrodków europejskich w leczeniu chorych na mięsaki tkanek miękkich i kości oraz czerniaki. Drugie miejsce przypadło Mazowieckiemu Szpitalowi Onkologicznemu w Wieliszewie, który jako jedyny szpital na Mazowszu - poza Centrum Onkologii w Warszawie, prowadzi leczenie onkologiczne metodami skojarzonymi w sposób kompleksowy.

Do stolicy powędrowała też 2 i 3 nagroda w kategorii „Człowiek najbardziej zaangażowany w walkę z rakiem w 2013 r.”. Drugie miejsce zajęła Marzena Lewandowska – prezes Fundacji Kocham Życie. Kobieta, która wygrała walkę z chorobą nowotworową. Trzecie prof. Krzysztof Bielecki – wybitny chirurg, członek wielu organizacji medycznych zarówno polskich, jak i zagranicznych. Z Warszawy pochodzi też Kamil Dolecki, który zajął 3 miejsce w kategorii „Człowiek niosący nadzieję”. Prezes Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki „Sarcoma”.

Czytaj więcej...

festiwal kuchni greckiej 2014Dnia 26 marca 2014 roku odbył się IX Festiwal Kuchni Greckiej, który stał się tradycją pierwszego dnia EuroGastro w Warszawie.

Festiwal Kuchni Greckiej którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis - znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny to cykliczne wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej i oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Jak co roku 12 kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” midzynarodowego Jury oraz pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego – Prezesa Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni zaprezentowało swoje zdolności na konkursie kulinarnym. Produktami obowiązkowymi były krewetki Black Tiger surowe w pancerzu importowane przez Martmar Food & Pleasure, szpinak porcjowany mrożony Oerlemans oraz oryginalne greckie produkty The Greek Gourmet: ciasto Fillo Kanaki, placki Pitta Aleksakis, oliwki kalamata z pestką oraz oliwa Extra Virgin Theofilos z wyspy Lesbos.

Konkurs Kulinarny IX Festiwalu Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Czytaj więcej...

turniej sluzb mundurowychZawodnicy z 41 drużyn z krajowych i zagranicznych służb mundurowych zmierzyli się w rozgrywkach V Międzynarodowego Turnieju Służb Mundurowych w Piłce Nożnej Halowej im. podkom. Andrzeja Struja o Puchar Komendanta Głównego Policji. Zwycięstwo wywalczyła drużyna IPA z Republiki Mołdawii. Drugie miejsce przypadło reprezentacji OISW w Katowicach. Natomiast ostatni na podium znaleźli się reprezentanci Komendy Głównej Policji.

To coroczne spotkanie drużyn mundurowych na tym turnieju stało się już tradycją.  Zawody to z jednej strony sportowa rywalizacja, ale z drugiej wyraz szacunku i pamięci o tragicznie zmarłym koledze podkom. Andrzeju Struju, który zginął podczas interwencji podjętej poza służbą wobec chuliganów demolujących tramwaj. Jego pamięć uczcili również funkcjonariusze z Mołdawii, Węgier oraz Litwy, którzy w tym roku przystąpili do turnieju. Poprzez udział w turnieju solidarnie, wspólnie z polskimi kolegami podkreślili wartości idei Fair Play, która przyświeca im zarówno w życiu prywatnym, zawodowym jak i sportowym. Otwarcie turnieju poprzedziła minuta ciszy oraz odegranie na trąbce melodii "Śpij kolego". W uroczystości wzięli udział m.in. Komendant Główny Policji nadinsp. Marek Działoszyński, komendant stołeczny policji nadinsp. Dariusz Działo oraz prezes PZPN Zbigniew Boniek. Otwierając zawody Komendant Główny Policji powiedział "Nie umiera ten, kto żyje w naszej pamięci" i dodał: "Niech ten turniej będzie rozegrany z taką maksymą, że fair play obowiązuje i w sporcie, i w służbie".

Czytaj więcej...

straz marszalkowska 1Marszałek Sejmu Ewa Kopacz dokonała uroczystego przekazania sztandaru Straży Marszałkowskiej. W wydarzeniu, które miało miejsce 11 marca 2014 r. wzięli udział posłowie i senatorowie, ministrowie Kancelarii Sejmu oraz przedstawiciele Kancelarii Prezydenta.

Tradycja Straży Marszałkowskiej sięga drugiej połowy XVI w. Początkowo żołnierze wyznaczeni byli do utrzymywania porządku i bezpieczeństwa w miejscu pobytu monarchy. Podlegali oni urzędowi królewskiego marszałka. W okresie I Rzeczypospolitej urząd marszałka przy królu wydawał tzw. artykuły marszałkowskie. Za ich naruszenie, karę orzekał specjalny sąd marszałkowski, a egzekucję wyroków wykonywała straż. W XVII i XVIII w. rola straży została poszerzona o sprawowanie władzy policyjnej na terenie Warszawy. W II Rzeczypospolitej podczas pierwszego posiedzenia Sejmu Ustawodawczego, Konwent Seniorów zaproponował, aby bezpieczeństwo na terenie Sejmu wykonywali wyłącznie funkcjonariusze podlegli Marszałkowi Sejmu. Ówczesny marszałek Wojciech Trąmpczyński powołał pierwszy oddział straży. Obecnie Straż Marszałkowska liczy 156 pracowników i jest jedną z komórek organizacyjnych Kancelarii Sejmu.

Czytaj więcej...

zwalczmy grypeCieplejsze dni nie oznaczają zmniejszenia ryzyka zachorowania na przeziębienie lub grypę. W czasie przejściowego okresu należy zachować ostrożność i podejmować profilaktyczne działania, które wzmocnią organizm. Jak wskazują badania przeprowadzone w ramach kampanii edukacyjnej „Zwalczmy grypę”, gdy choroba już zaatakuje, 46 proc. Polaków sięga po domowe sposoby łagodzenia objawów, a 28 proc. stosuje leki bez recepty. Jedynie 23 proc. badanych zawsze udaje się do lekarza?. Ekspert wyjaśnia, jakie są przyczyny osłabienia odporności w marcu – warto je poznać i nie dać się grypie!

Sezon grypowy nie kończy się automatycznie wraz z ociepleniem. Zazwyczaj, spadek zachorowalności zauważamy w marcu, po styczniowo-lutowym szczycie. Jednak, jak zauważa dr Paweł Grzesiowski, niezależny ekspert z Instytutu Profilaktyki Zakażeń, w tym roku nietypowo, w marcu obserwujemy wzrost liczby zachorowań.

Czytaj więcej...

kondycja na wiosneW poprawie wydolności fizycznej i umiejętności ruchowych pomocne okazują się nie tylko odpowiednie plany treningowe i pełne zaangażowanie w ich wykonywaniu. Podstawą zawsze powinny być odpowiednie składniki odżywcze, które umożliwiają realizację wybranej sportowej aktywności na wysokim poziomie. Bogactwo takich substancji odnaleźć można w np. kurzych jajach, które od wieków uważane są za najbardziej wartościową żywność.


Nasz mózg w dobrej formie

Przygodę ze sportem często weryfikuje wynik pierwszego starcia z własnymi ograniczeniami fizycznymi. Niezależnie od wyjściowego stopnia wytrenowania, warto wiedzieć, że takie trudności pojawią się prędzej, czy później. To, czy zostaną przezwyciężone zależy tylko od charakteru człowieka, a co za tym idzie siły ludzkiego mózgu. – Dokonując dobrych wyborów żywieniowych, można świadomie wspierać jego działanie poprzez zapobieganie powstawania stanów zapalnych w organizmie oraz poprzez pozytywne oddziaływanie na funkcje poznawcze. Utrzymanie sprawności własnego mózgu przez długie lata możliwe jest dzięki obecności choliny w codziennym jadłospisie – podkreśla Katarzyna Biłous, konsultant marki Farmio, dietetyk, ekspert ds. żywienia sportowców, założycielka poradni DietoVita. Bardzo duże ilości tego składnika odnaleźć można w kurzych jajach – w 100 g jest aż 251 mg choliny.


Nowa sylwetka

Poprawa sprawności fizycznej nierozerwalnie wiąże się ze zmianą masy ciała. W zależności od intensywności treningów oraz prawidłowych strategii żywieniowych, tkanka tłuszczowa którą spalamy, stopniowo zastępowana jest przez tkankę mięśniową. Dlatego wraz ze wzrostem poziomu aktywności fizycznej rośnie konieczność spożywania białka w większej ilości. – Osoby o niskiej aktywności fizycznej powinny spożywać 0,8 g białka na każdy kilogram swojej wagi codziennie, a wyczynowi sportowcy już 1,6 do 1,8 grama białka. Oprócz ilości liczy się również jakość spożywanych protein – mówi konsultant Farmio. Obecność dużej ilości leucyny, determinantu procesu tworzenia tkanki mięśniowej, zaspokaja zwiększone zapotrzebowanie organizmu podczas kształtowania nowej sylwetki oraz regeneracji mięśni po treningu. Co więcej, pełnowartościowe białko jaja na dłużej pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu możliwa jest redukcja masy ciała w okresie przygotowawczym przed naprawdę intensywnym planem treningowym.

Czytaj więcej...

staufenPolskie firmy coraz więcej sprzedają za granicę. Tylko w zeszłym roku nasz kraj odnotował rekordowy, prawie 6. proc. wzrost eksportu. Sama tylko branża spożywcza sprzedała w ten sposób towary o wartości 12,6 mld euro. Co więcej, prognozy na 2014 przewidują dalszy wzrost jego wartości, nawet o 10 proc. Tak dobre rezultaty są nie tylko wynikiem korzystnej koniunktury, ale także coraz lepszej jakości polskich produktów.

O dobry wizerunek naszego kraju za granicą dbają nie tylko branże, stanowiące trzon polskiego eksportu, ale również te, które rozwijają się u nas od niedawna. W ostatnim czasie hitami eksportowymi są wyroby przemysłu motoryzacyjnego, kosmetyki, elektronika oraz żywność. Doskonałe wyniki uzyskują także firmy produkujące stolarkę okienną, które należą do europejskiej czołówki. Coraz lepsze efekty odnotowują również przedsiębiorstwa oferujące środki transportu. Polskie autobusy, pociągi i tramwaje eksportowane są m.in. do Niemiec, Francji, Szwajcarii czy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Ostatnio jeden z producentów otrzymał nawet prestiżową nagrodę przyznawaną przez Financial Times, wyprzedzając znany serwis społecznościowy.

Czytaj więcej...

dzien obroncyW Ambasadzie Federacji Rosyjskiej w Polsce odbyło się przyjęcie z okazji Dnia Obrońcy Ojczyzny. Zostało ono zorganizowane przez J.E. Alexandra Alekseeva, Ambasadora Federacji Rosyjskiej w Polsce i Attaché Wojskowego, Lotniczego i Morskiego, który pracuje przy ambasadzie. Samo przyjęcie w ambasadzie poprzedziła uroczystość złożenia wieńców na Cmentarzu Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie.

Coroczna tradycja ma przypominać o ofierze jaką złożyli w czasie II wojny światowej żołnierze Armii Czerwonej w walce z nazistami, choć na cmentarzu pochowani są zarówno Rosjanie, Mołdawianie, Ukraińcy, Polacy, Białorusini i Kazachowie. „Dzień Obrońcy Ojczyzny” to jedno z najważniejszych świąt narodowych w rosyjskim kalendarzu. Co roku obchodzone jest 23 lutego i uważane nieoficjalnie przez rosyjskie społeczeństwo także za „Dzień mężczyzny”. W Związku Radzieckim bowiem mężczyzna utożsamiany był z obrońcą kraju, który stoi na straży granic państwa i któremu należy się cześć i honor. Dzień 23 lutego decyzją Dumy ustalono ustawowo dniem wolnym od pracy. Rosyjskie służby cywilne, mundurowe oraz weterani wojskowi gromadzą się jako szczególni i honorowani goście uroczystości organizowanych przez najwyższych zwierzchników politycznych. „Dzień Obrońcy Ojczyzny” poświęcony jest pamięci wszystkich żołnierzy, którzy oddali swoje życie w walce za kraj, w całej historii Rosji. To święto, którego celem jest upamiętnienie jej militarnych dziejów i osiągnięć, przypomina o ponad tysiącletniej rosyjskiej historii i ofiarach, które poniosły śmierć w obronie granic.

Czytaj więcej...

15-16 kwietnia 2014r., Hotel Westin, Warszawa

europowerW dniach 15-16 kwietnia br. w Warszawie odbędzie się XIX Konferencja Energetyczna EuroPOWER. Towarzyszyć jej będzie Wielka Gala Liderów Świata Energii.

Tegoroczne spotkanie przygotowane jest w koncepcji: Energetyka – Innowacje – Technologia.
Wiodącymi tematami pierwszego dnia Konferencji będą: OZE, Budowa konkurencyjnego przemysłu w Polsce, Polityka energetyczna UE i Polski, Komplementarne rynki paliw stałych i ciekłych, Wymagania klimatyczne UE.

Program drugiego dnia Konferencji został podzielony na 3 równoległe bloki tematyczne:

Blok 1 OZE – uwarunkowania prawne, mechanizmy wsparcia, finansowanie rozwoju
Blok 2 Sieci przesyłowe i dystrybucyjne
Blok 3 Możliwości i bariery finansowania spółek sektora energetycznego

Czytaj więcej...

zwalczmy grypeSezon na grypę i przeziębienie wciąż trwa. Czy na pewno wiemy, jak obronić się przed tymi wirusowymi infekcjami? Jak wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii edukacyjnej „Zwalczmy grypę”, ponad połowa Polaków uważa, że grypa i przeziębienie to dwie nazwy tej samej choroby1. Aby nie wpaść w sidła grypy, warto poznać najważniejsze informacje na jej temat. Jakie są najpopularniejsze mity o przeziębieniu i grypie?


Mit 1. Grypa to „inaczej” przeziębienie

W łagodnej formie, grypa może być pomylona z przeziębieniem, ponieważ objawy obu infekcji bywają podobne. Grypa jednak jest o wiele bardziej niebezpieczna. Wirus atakuje i niszczy błonę śluzową układu oddechowego oraz przenika do krwi, co powoduje dolegliwości w całym organizmie. Najważniejsze jest, żeby prawidłowo rozpoznać objawy obu infekcji. W przypadku przeziębienia, dolegliwości rozwijają się stopniowo. Może wystąpić gorączka do 38 stopni C, pojawia się katar, ból gardła oraz męczący, mokry kaszel. Grypa natomiast atakuje nagle. Towarzyszy jej wysoka temperatura (ponad 38 stopni C), dreszcze, bóle mięśni, stawów, głowy i suchy kaszel. W przypadku grypy, rzadziej dolega ból gardła czy niedrożność nosa.

Czytaj więcej...

Strona 72 z 87

Partnerzy

abk_logo kdm_logo zpap_logo teraz_polska_logo bok_logo kt_com_logo kopd_logo mediatory_logo_2 logo_lp
zamek_krolewski_logo perly_medycyny_logo mfr_orzel2013_logo mgr_orzel2013 mpr_orzel2013 gat_2013_logo logo_pp spp_2013 egd logo
 bwl logo  thingsbulb  cbck logo orly_budownictwa_logo rig_logo_2  logo kart arena  Platforma  retail logo